Валерій Мурга:«Можливо, скоро, на Закарпатті буде новий фестиваль, присвячений царській рибі»

У Виноградові відбулися урочистості до Дня працівника лісу
19.09.2017
Лісівники Закарпаття отримали нагороди
20.09.2017

Валерій Мурга:«Можливо, скоро, на Закарпатті буде новий фестиваль, присвячений царській рибі»

Валерій Мурга:«Можливо, скоро, на Закарпатті буде новий фестиваль, присвячений царській рибі»
Місцеві лісівники Тячівщини займаються не тільки лісовідновленням, заготівлею деревини, бджільництвом і травництвом, а й активно розбудовують форелеве господарство …
Форель, або, як називають її місцеві, пструг, – царська риба. Вона належить до сімейства лососевих, як горбуша, кета, голець та харіус. Форель дуже вибаглива, водиться тільки в чистих гірських річках. Кращого екологічного індикатора, ніж вона, годі придумати. Кажуть, перші ставки для форелі тут з’явилися ще за часів Австро-Угорщини.
Начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга:
«Сьогодні екологічний туризм набирає обертів і стає дедалі різноманітнішим. До прикладу, ловля пстругів – є одним з найпопулярніших і найдоступніших видів відпочинку в Закарпатті, який приносить задоволення не тільки професійним рибалкам, а й новачкам. У сотнях закарпатських ресторанів і ресторанчиків туристам пропонують покуштувати річкову форель. Це – гастрономічний туризм. Лісівники Закарпаття, як уже було неодноразово сказано та заявлено під час спілкування з пресою,  останнім часомзаймаються створенням комфортних умов для відпочинку туристів. Це – будівництво рекреаційних пунктів, маркування та знакування туристичних маршрутів, розвиток екологічного туризму, будівництво лісових доріг, які слугують і лісівничій справі і, допомагають туристам прокладати нові туристичні маршрути. Можливо, скоро, на Закарпатті буде новий фестиваль, який буде присвячений царській рибі. І тоді туристи звернуть увагу на багатства і красу природи нашого краю ще більшу увагу, а значить, екологічний туризм придбає більшу популярність у населення».
«Я поставив перед собою і командою лісівників три завдання: відтворення, видобуток і аквакультура. Тячівщиною протікають 8 річок, найбільші з них — Тиса (протяжність 42 км), Теребля (41 км), Тересва (56 км), але щоб риба водилася цього мало. Хоча й лісівники запускають щороку царську рибку в річки. Тому було вирішено зайнятися форелевим господарством. Так на території Турбатського лісництва, в урочищі Турбат, було вирито котловани, в які провели воду й запустили два великих рибники та три ставки каскадом. Усе це зроблено за рахунок коштів держлісомисливгоспу і власних сил працівників лісової охорони. І вже лісівники запустили 10 тисяч мальків форелі. Найближчим часом запустимо ще декілька тисяч мальків», відзначає директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун.

Лісничий Турбатського лісництва Дмитро Чуса у свою чергу наголошує: «У дикій природі, форель можна зустріти, в основному, в гірській місцевості, оскільки ця риба любить холодну, чисту і прозору воду. Не можна зловити форель у водоймі, температура води якого сягає понад 20 ° С. Взагалі, ловля форелі є чи не найвищим пілотажем рибальського мистецтва, і ті, хто зумів хоч одного разу її спіймати, ще довго цим пишаються. Річ у тім, що зловити навіть дві форелі в одному місці майже неможливо. Щоб продовжувати її ловити, необхідно йти вгору по річці або струмку. За день рибалки проходять 12-15 кілометрів

Умови, в яких вирощують форель у рибниках біля лісництв, близькі до ідеальних – чиста джерельна вода, стерильні басейни і якісний корм. Та ще й вода в рибниках із рибою тече з гірської річки, тому у неї приблизно однакова температура влітку і взимку. З цієї причини форель дуже смачна».
 

».

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *