Хустські лісівники розповіли про небезпеку при звалюванні лісу
12.11.2019
У Мокрянському лісомисливгоспі лісівники вчилися охорони праці
13.11.2019

Готуючись до сезону тихого полювання

Настання осінньої пори з нетерпінням чекають грибарі, адже розпочинають своє «тихе полювання».

Грибний сезон щороку приносить не лише щедрі дарунки лісу, а й багато біди, адже часто через звичайну людську неуважність стаються отруєння.

Щоб гриби не стали смертельною отрутою, потрібно мати великий досвід і знання про гриби, хоча навіть і вони не завжди запобігають потраплянню отруйного гриба до кошика. Головним у зборі грибів залишається золоте правило – не впевнений – гриба не бери! Саме така головна порада усім любителям та новачкам «тихого полювання» від лісівників.

А ще пам’ятайте:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше отруєнь;
– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду гриб втрачає воду, накопичує токсини;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Потрібно знати також симптоми грибного отруєння.

Характерними є нудота, біль у животі, розлад шлунка, підвищення температури тіла. Вони з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв. Навіть такими симптомами не можна легковажити у жодному випадку. Слід негайно викликати швидку допомогу! Також не викидайте недоїдених грибів – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Будьте здорові та уважні!

Коментарі вимкнені.